Sıcak Havalar ve Çocuklarda İshal


Havaların ısınmasıyla birlikte ishallerde daha sık görülmeye başlamaktadır. Sıcak havalarda daha çok bozulma eğilimi gösteren yiyecekler bağırsak sistemleri üzerinde istenmeyen etkiler görünmesine neden olabilmektedir. 24 saat içinde 3’ten fazla  sulu dışkılama sorunların başlangıcı olarak görülebilir. Vücudun hızlı ve etkili bir şekilde su kaybetmesine neden olan bu durum ciddi bir rahatsızlıktır. Her ne kadar gelişmiş ülkelerde giderek azalsa da her yıl tüm dünyada 5 yaşın altındaki 1 milyon çocuk ishal ve ishale bağlı sorunlar nedeniyle hayatını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmaktadır.        

Su ve Mineral Kaybı İshale Bağlı Ölümlerin En Önemli Sebepleri Arasında Sayılabilir             

İshale eşlik eden  kusma, karın ağrısı ve halsizlik halinde doktora mutlaka başvurulması gerekmektedir. İshale neden olan sorunların başında uzun süre bekletilmiş gıdalar gelmektedir. Özellikle sıcak yaz aylarında pişmemiş et ürünleri, fast food gıdalar ve özellikle doğru muhafaza edilmeyen dondurma ve tatlı  gıdalar ciddi riskler taşımaktadır.

İshal ve Kusma Sürüyorsa Beslenme Nasıl Olmalıdır?

İshal ve kusmanın sürdüğü aşamada su kaybının mutlaka yerine konması gerekmektedir. İshal durumunda ilaç alınmaması ve özellikle antibiyotik tedavisinden kaçınılması gerekmektedir. Yağsız çorba, pirinç lapası, muz vb katı kuru gıdalar ile yeterli miktarda alınan sıvılar (su  ve ayran gibi) çocuğun kalori  ihtiyacını karşılayacaktır. Ancak evde beslenmesi yapılamayan çocuklar en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.  Hastanede yapılacak ilk tedavi serum takviyesi ile kayıpların yerine konması olacaktır. Bu sürecin ardından içilecek su yavaş yavaş iyileşmenin başladığının göstergesidir. Sorun yaşayan bebek 6 aydan küçükse anne sütü alımının artırılması tavsiye edilmektedir.