Bebeğinizin 6 Aylık Gelişimi

Bebeğinizin ilk 6 ay içinde yaşadığı gelişim son derece hızlı gerçekleşecektir. Aylık olarak gerçekleşecek doktor kontrollerinde bebeğin kilo, boy ve baç çevresi takibi  yapılmakta  ilgili dönemdeki aşılar uygulanmaktadır. Bu dönemde anne sütünün etkinliği azalacak ve bebek ek gıdalar ile takviye edilecektir. Kimi bebeklerin dişleri bu aylarda görünür hale gelmektedir.

Ek gıdalar ile tanışma süreci bebeğin gelecek dönemlerdeki beslenmesi ile benzerlik göstermektedir. Kahvaltı, sebze püreleri ve yoğurt ek gıdaların en önemlileridir. D vitamini ve demir kullanımı ile bebeğinizin ihtiyaçları en ideal şekilde karşılanacaktır.

6.aydan sonra bebekler oturur pozisyona daha rahat geçebilirler. Kafasını tutabilen bebekler mama sandalyesine oturtularak daha kolay ve keyifli bir şekilde beslenebilirler. Yardımsız olarak oturabilen bebekler yumuşak kaşıklar eşliğinde kendi beslenmelerini yapmayı öğrenebilirler.

Bir eşyaya tutunarak ayağa kalkmaya çalışan çocuklar özellikle hareketli oyuncaklara büyük ilgi göstermektedir. İnsan sesine doğru yönelen bebekler düşen emziklerini de arayabilirler. Anlamları belli olmamasına rağmen anne, su veya baba gibi konuşma alıştırmaları en çok bu dönemde yapılmaktadır. Çıkardığı seslerin farkına varan bebekler bunu tekrar ederek beğeni toplamaya çalışır.

Mama sandalyesinde oturmaktan hoşlanan bebekler desteklenmelidir. Bebeklerin 1 yaşına geldikleri zaman sofradaki yemekleri yiyebileceği düşünüldüğünde ilk alıştırmalar bu süreç içinde yapılabilir. Süreç içinde bebeğin gelişiminin sağlanması son derece önemlidir.

Ses çıkaran oyuncaklar ve dişlikler  bebeklerin ilgisini çekecek ve el ayak koordinasyonu üzerinde de etki sağlayacaktır. Dişleri kaşınan bebekler için rahatlatıcı ürünlerin alınması sıkıntıların hafiflemesini sağlayacaktır. Hareket etmeyi seven bebekler için bu dönemde bol ve rahat kıyafetler tercih etmek doğru olacaktır.