Çocuklarda Kemik Sağlığı
İnsanlarda kemik gelişimi bebeklik döneminden başlayarak, ergenlik dönemine kadar devam eden bir süreçtir. Bu süreç boyunca kemik sağlığına ve gelişimine verilen önem sonraki dönemde yaşam kalitesine direkt etki eder.
Kemik yoğunluğunu, dolayısıyla kemiklerin gücünü artırabilmek için bebeklikten itibaren ergenlik dönemi sonuna kadar giderek artan oranda kalsiyum almak çok önemlidir. Ergenlik öncesi dönemde günde 800 mg kalsiyum yeterli iken, ergenlik döneminden başlayarak 18 yaşına kadar geçen dönemde günlük ihtiyaç 1200 mg ile 1500 mg seviyelerine kadar ulaşmaktadır. Bu dönemlerde alınan kalsiyum kemiklerde yoğunlaşma sağlayarak, olası kırıkların önüne geçmektedir. Olması gerektiği gibi bir yoğunluğa sahip olan kemikler, ileriki yaşlarda karşılaşılması muhtemel olan osteoporoz hastalığının da oluşumunu engellemektedir.
En önemli kalsiyum kaynakları ise günlük hayatta tedarik edilmesi çok kolay olan birçok gıdada bulunmaktadır. Kalsiyum kaynakları arasında en önemlileri et ile süt ve süt ürünleri ve yumurta ve bazı kuruyemişlerdir. Süt içmeyi seven çocuklar süt içebilir, peynir sevenler peynir yiyebilir, yoğurt sevenler de yoğurt yiyebilir. Süt ürünleri dışında balıklar da önemli bir kalsiyum kaynağı olarak bilinirler. Hamsi, istavrit, sardalye gibi küçük kılçıklı balıkları, kılçıklarıyla beraber yemek alınan kalsiyum miktarını artıracaktır. Bunların yanında portakal suyu, patates, beyaz fasulye, brokoli ve ıspanakta da kalsiyum bulunmaktadır. Bu gıda ürünlerinin içerdikleri kalsiyum miktarları farklıdır.
Her bir gıda ürününün içerdiği kalsiyum miktarını öğrenerek, günlük beslenme menüsünü bu bilgiler ışığında hazırlamak gerekir. Bu şekilde programlı bir biçimde beslenen çocuklar, ileriki yaşlarda daha sağlam kemiklere sahip olurlar ve de kemikleri darbelere karşı daha dayanıklı olur. Sadece büyüme çağında değil her yaşta süt tüketiminin önerilen seviyelerde olmasına dikkat edilmelidir.