Çocuk ve Spor


Çocuk gelişim süreci içinde spor önemli bir yer tutmaktadır. Doğumdan itibaren 1 yaşa kadar refleksif hareketler içerisindedir. 2 yaşa kadar bebeklerde ilkel hareketler devreye girer. Her yeni gelişim bir sonrakinin ön hazırlığı olarak dikkat çekerken bebek ve çocuklarda hareketlilik gelişimin en belirgin özelliğidir. Çocukların yaşlarına uygun hareketler eşliğinde geliştirilmesi sağlıklı bir beden yapısına sahip olmasını sağlayacaktır.

Çocuğun ilgi alanına yönelik olarak belli yaşlarda belli sporların yapılması desteklenmelidir. 4-6 yaş aralığında jimnastik, 5-6 yaş aralığında yüzme, 7-8 yaş aralığında ise tenis en ideal seçenekler olabilir. 10 yaşından itibaren basketbol, atletizm, futbol ve voleybol vücut yapılanması üzerinde de pozitif etki gösterecektir. Boks ve halter gibi ağır sporlar için en ideal başlangıç yaşı 14’tür.

Spor Yapan Çocuklar Nasıl Beslenmelidir?

Spor yapan çocuklardaki beslenme düzeninin fiziksel aktivitelere özel olarak planlanması en doğru olanıdır. Aç ya da tok olmak antrenmanları olumsuz etkileyebilir. Protein ve süt ürünleri spor yapan çocukların alması gereken besin grupları arasında yer almaktadır.

Bedenin esnek bir hale gelmesi için düzenli bir spor yaşamı sürdürülmelidir. Yarışma ve takım oyunlarına alışma açısından sportif faaliyetler çocukların sosyal hayata hazırlanmasını da sağlamaktadır. Düzenli sporun kalp sağlığı üzerindeki etkileri de göz ardı edilemez. Spor faaliyetleri öncesinde çocukların genel bir sağlık kontrolünden geçirilmesi ihmal edilmemelidir.

Spor Yapan Çocukların Ebeveynlerine Öneriler

Çocuk ve ailesinin beslenme açısından bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Antrenmanlar esnasında seçilecek hareketlerin farklı vücut gruplarını harekete geçirmesine özen gösterilmelidir. Molalarda su takviyesi yapılması atılan terin yerine su ihtiyacının karşılanması açısından önem taşımaktadır.