Çocuklarda Kabızlık
Çocuklarda sık görülen kabızlık anne ve babalarında en önemli sorunları arasında yer almaktadır. Çocuk hastalıkları bölümüne gelen başvuruların önemli bir kısmı da kabızlık ile ilgilidir. Normal dışkılamanın yapılamayıp sert ve seyrek olarak meydana gelen dışkılama kabızlık belirtisidir. Haftada 3 defadan az sayıda dışkılama yapılması farklı sorunların yaşanmasına neden olacaktır.
Kabızlık sorunu kısa süreli ve geçici olabileceği gibi kronik olarak da yaşanabilmektedir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde dışkılama hafif ekşi kokulu ve sarı renklidir. Yeni doğanlarda yaşanan kabızlık genel olarak fonksiyonel bozukluklardan kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. İyi tedavi edilmeyen bir süreç sorunun kronik hale gelmesine yardımcı olacaktır.
Aile eğitiminin sağlanması ve sorunun kaynağının doğru bir şekilde belirlenmesi tedavi sürecinin etkili bir şekilde sürdürülmesini sağlayacaktır. Bebeklerde alt temizliği yapıldığı süreç içinde anüs bölgesine sürülecek saf zeytinyağı veya gerekirse ağızdan birkaç çay kaşığı zeytinyağı içirilmesi sorunların çözülmesi üzerinde etkili olacaktır. Kabızlığın giderilmesi için tuvalet eğitimi almış olan çocukların tuvalette oturması sağlanmalıdır. Ilık bir banyo dışkılama isteğinin harekete geçmesini sağlayacaktır.
Özellikle 1 ila 5 yaş arasında sık görülen bir sorun olan kabızlık, farklı nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Erken tuvalet eğitimi kabızlığın psikolojik sebepleri arasında yer almaktadır. Kabızlığa eşlik edecek kusma, ateş ve kilo kaybı tehlikeli sonuçların ortaya çıkmasına nende olabilir. Lif bakımından zengin yiyecekler ve uygun ilaçlar eşliğinde uygulanacak bir diyet sorunun çözümü üzerinde olumlu katkı sağlayacaktır.
Yolculuk, stres, aile geçmişi kabızlık nedenleri arasında sayılabilir. Karında şişlik ve muayene esnasında ele gelecek olan yumrular dışkılama yapılamamasının yansımaları olarak dikkat çekecektir. Özellikle kabızlık süreci içinde beslenme alışkanlıkları her şeyin önüne geçmektedir.