Ek Gıda Listesi
Bebeklerin Ek Gıdaya Geçme Zamanının Geldiği Nasıl Anlaşılır?
Başını dik tutabilen, dik oturabilen ve büyüklerin yediği yemeklere ilgi gösteren bebeklerin ek gıdalara geçme zamanı gelmiş demektir. Bebek yiyecekleri hazırlanırken tuzdan kaçınılması önerilmektedir.5-6. Aylarda basit meyve,yoğurt ve tahıl çorbaları ile ek gıdalara başlanabilir. 6 ve 7. aylarda meyve çeşitleri artırılırken , sebze çorbaları ve et-tavuk-balık gibi ürünler ve kahvaltıda peynir yumurta ve pekmez gibi ürünler de verilmeye başlanmalıdır.
Doktor tavsiyesine uygun olarak sebze pişirirken içine balık konarak besin takviyesi güçlendirilebilir. Haşlanmış yumurtanın sarısı hazırlanan kahvaltılara konarak çeşitlilik sağlanabilir. Yoğurt bebek ek gıdalarının en önemli desteğidir. Sabah kahvaltılarında pekmezin de eklendiği bir karışım sağlıklı bir bebek kahvaltısı hazırlamak için ideal bir kaynaktır. Kahvaltı sonrasında ara öğün olarak bir meyve püresi eğlenceli şekilde bebeklere yedirilebilir. Öğle öğününde çorba veya haşlanmış sebzelerden oluşan bir püre zaman içinde yerini köfteye bırakabilir. Öğle uykusundan sonra ara öğün olarak bir kase yoğurt verilebilir. Akşam yemeğinde ise yine bebeğin gelişimine uygun bir seçenek hazırlanmalıdır.
Yemek düzeninin mutlaka mama sandalyesinde olması ve özellikle akşam yemeklerinin bir masa etrafında aile bireylerinin katılımı ile yapılması önerilmektedir. Ebeveynlerin yemeklerinden uygun olanları bebeğin önüne koyarak kendi beslenmesini yapmasına olanak tanınmalıdır.