Çocuklarda Bağırsak Parazitleri


Ülkemizdeki önemli sağlık sorunları arasında yer alan bağırsak parazitleri özellikle çocukları büyümesini etkilemektedir Toz toprakla oynayarak ellerini ağızlarına götüren çocuklar potansiyel olarak hastalık riski taşımaktadır. Büyüme çağındaki çocuklar başta olmak üzere her yaş grubu bağırsak parazitlerinden etkilenebilir.

Özellikle gıdaların hazırlanması ve korunması sürecinde yapılacak hatalar sorunun daha fazla yaşanmasına neden olabilir. İklim, çevre koşulları, temizlik, beslenme ve sosyo-ekonomik durum parazitlerin görülme sıklığı üzerinde etkilidir. Çiğ sebze ve meyvelerin gerektiği şekilde temizlenmemesi ve çiğ tüketilen şarküteri ürünleri riskli gıda grupları arasında sayılabilir. Kirli sulardan ve parazit yumurtalarının döküldüğü çarşafların kullanılması durumunda da bulaşıcı etki gösteren hastalık kişiye göre farklı belirtiler gösterebilir.

Sık karın ağrısı, şiddetli gaz krampları, makat bölgesinde kaşıntı, ağız kokusu ve yeterli beslenmeye karşılık kilo alamama, diş  gıcırdatma ve ağız suyunun akması  bu  sorunu akla getirmelidir. Parazit cinsine göre büyüme geriliği, alerjik reaksiyonlar, deri döküntüleri, dalak büyümesi hastalık aşamasında görülen sorunlar arasında sayılabilir.

Yine parazit çeşidine göre hastalığın belirtileri farklı dönemlerde etkili olabilir. Bu sorun bir suçiçeği hastalığı gibi kısa sürede görülmeyebilir. Sık görülen bağırsak parazitlerinden kıl kurdu 2 ay, sığır tenyası 3 ay ve domuz tenyasında 1 yıla kadar uzayan süreçler yaşanabilir.

Hastalığın belirtilerin görüldüğü çocuklarda dışkıda parazit taraması yapılarak sorun teşhis edilebilir. Dışkıda parazit bulgusu ve çeşidinin anlaşılmasından sonra gerekli ilaç tedavisi sadece hekimler tarafından uygulanabilir. Parazit tedavisi esnasında tüm ailenin aynı uygulamayı  yapması da istenebilir. Oldukça bulaşıcı olan bazı türler aile fertlerini de tehdit edecektir.

Özel bir beslenme çeşidi olmamakla birlikte hastalık ve tedavi boyunca temizlik ve hijyen her şeyden daha fazla önemli olacaktır. Özellikle bebek büyüten annelerin tırnaklarını sürekli olarak kısa tutması ve el temizliğine maksimum özen göstermesi önerilmektedir. Tuvalet temizliği esnasında anüse dokunulmaması ve bu işlem için uygun temizlik malzemelerinin tercih edilmesi en önemli önlemler arasında sayılabilir.