Bebeklerde Süt ve Besin Alerjisi
Yenidoğan ve bebek beslenmesinde 1 yaşına kadar süt kullanımı önerilmemektedir. Anne sütünün yerini tutmayan ek gıdalar bebeğin yaşı ilerledikçe doktor kontrolünde yeme düzenine eklenebilmektedir. Pek çok faydasının yanında farklı sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olan süt, sindirim açısından da zor bir gıdadır.
Alerjik Reaksiyonlarda İlgili Besinin Kesilmesi En Etkili Tedavi Biçimidir
Alerjik reaksiyonlarda sorunun yaşanmasına neden olan gıdanın derhal kesilmesi ve küçük miktarlarda bile verilmemesi gerekmektedir. Hatta anne sütü alan bebeklerin annelerinin de bu alerjik gıdalardan uzak durması gerekmektedir. Besin alerjisi tanısı konan bir çocuğun hayatında yer alan herkesin konu hakkında bilgilendirilmesi hayati önem taşımaktadır. Besin alerjisi olan çocuk ve büyüklerin bilmedikleri yerlerden hazır gıda almaması ve tüketmemesi bir yaşam biçimi haline getirilmelidir.
Etiket İçeriklerine Dikkat Etmek Her Zaman İçin Son Derece Önemlidir
İşlenmiş, dondurulmuş ve paketlenmiş gıda alışverişi esnasında etiket okuma alışkanlığı bilinçli bireylerin her zaman uygulaması gereken bir tedbir paketidir. İnek sütüne alerjisi olan bebeklerin sadece anne sütü ile beslenmesi önerilmektedir. İlk 6 ay anne sütü bebeklerin sağlıklı gelişimi için son derece yeterli olacaktır. Sadece inek değil diğer hayvan sütleri de bu aşamada alerjinin devreye girmesine neden olabilmektedir. Süt alerjisi olan kişilerde tereyağı, krema, sütlü tatlılar, kefir ve peynirden de uzak durulması önerilmektedir.
İlk 6 ay sonunda ek gıdalara geçecek olan bebeklerde kullanılacak olan hazır mamaların süt içermeyen özel allerji mamaları olmasına özen gösterilmelidir. Soya bazlı mamaların da kullanılması önerilmemektedir . Özel allerji mamaları ile yeterli beslenmeyi gerçekleştiremeyen bebeklere gerekirse kalsiyum ve vitamin desteği uygulanmalıdır. Ayrıca inek sütü alerjisi nedeniyle diyet yapan emziren annelere de kalsiyum desteği verilmesi önerilmektedir.