Bebeğinizin ilk 6 Aylık İzlemi
Çocuk sağlığında düzenli takip büyük önem göstermektedir. Yeni doğanların hastanede kaldıkları süre içinde çocuk doktorları tarafından her türlü muayene ve tetkikleri yapılmaktadır. Hastaneden çıkar çıkmaz ilk hafta yeniden doktorla görüşülmesi gerekmektedir. Bu muayenelerde çocuğun genel kontrolü yapıldığı gibi sarılık durumu ve kilo alımı kontrol edilir. Bebeğin beslenmesinin istenen seviyede olduğunun anlaşılmasının yolu kilo kontrolü ve idrar çıkışı ile olmaktadır. İlk iki hafta her hafta yapılan kontroller 6.aya kadar ayda 1 kez tekrarlanmalıdır. Yeni doğan hastaneden çıkmadan önce kan grubunun belirlenmesi de önerilmektedir.
Rutin Kontrollerde Dikkat Edilen Detaylar
Rutin kontrollerde öncelikle anne ve babalar dinlenir ve varsa bebekle ilgili tespit edilen sorunlar üzerinde değerlendirme yapılır. Anne sütünün bebeğe yarayıp yaramadığı kilo alımı ve boyun uzaması ile anlaşılabilmektedir. Gerekli aşıların yapılmasının ardından kontroller daha çok anne ve baba ile bir sohbet eşliğinde sürdürülür. 5. aydan sonra çocuk gelişiminin gerekli oyuncaklar ile desteklenmesi sosyal ve motor gelişim açısından son derece önemlidir. Bebeklerin fiziksel gelişimine ek olarak psikolojik ve sosyolojik gelişimi de rutin kontroller esnasında takip edilmelidir
Kilo, boy ve baş çevresi ölçümlerinin yapılması ve çizelge üzerinde de işaretlenmesi gerekli takiplerin istenen şekilde yapılmasını sağlayacaktır. Yeterli boy uzaması ve yeterli kilo alımı olmayan bebeklerin gelişim sorunları yaşaması mümkündür. Ani kilo kayıpları bu kontroller sayesinde net bir şekilde gözler önüne serilebilir. Ayrıca bebeklerin günlük uyku düzenleri hakkında da genel değerlendirilmeler yapılabilir.