Çocukluk Çağı Aşıları


Doğumla birlikte başlayan çocukluk aşıları hastalıklardan korunmak  ve sağlıklı bir gelişim için son derece önemlidir. Bebekler doğar doğmaz yapılan Hepatit B aşısı 1.ve 6.aylarda da tekrarlanmaktadır. 2.ayda verem , karma (Difteri, tetanoz, boğmaca,HİB ve çocuk felci) ve zatürre aşısı ve 4.ayda ise karma aşı ve zatürre aşısı yapılmaktadır.

6.ayda ise 3. doz karma aşı, zatürre aşısı ve  Hepatit B aşısı ile ağızdan çocuk  felci (OPV) aşısının ilk dozu yapılmaktadır . Bu şekilde ömür boyu koruma sağlayan Hepatit B aşısı tamamlanır. Aile isteğine bağlı olan ve Sağlık Bakanlığı tarafından program dışında tutulan aşılar da doktor tavsiyesi üzerine uygulanmaktadır. Rutin aşı takvimi belli dönemlerde hekimler  tarafından revize edilmektedir.

9.ayda menenjit aşısı yapılmaktadır. 12.ayda suçiçeği, zatürre ve Kızamık, Kızamıkçık ve Kabakulak aşıları, 13.ayda ise menenjit aşısının tekrarı yapılmaktadır. 18.ayda ise karma, hepatit A ve  OPV aşısı yapılmaktadır. 24.ayda yapılan 2.doz Hepatit A aşısı ile ilk 2 yaş aşı takvimi tamamlanmış olur.

4 yaşından itibaren aşı programına tekrar başlanmaktadır. Suçiçeği aşısı ile KKK ve karma aşı da bu yaşlarda tekrarlanır.

9 ve 10. yaştan sonra kız çocuklarına rahim ağzı kanserine yönelik aşılama yapılması da hekimler tarafından önerilmektedir.