Bebeklerde Uyku Düzeni

Uyku düzeninde en belirleyici faktör bebeğin kaç aylık olduğudur. Her yaşın uyku ihtiyacının birbirinden farklı olduğu bilinmelidir. Bebekleri iyi gözlemek ve ihtiyaçlarını olması gerektiği şekilde karşılamak gelişim süreci içinde huzurlu bir yaşam için en temel adımlar olacaktır.

Yenidoğan bebeklerde; uyku düzeni çok önemlidir. Bebekler genel olarak 24 saatlik bir günün en az 18 saatini uykuda geçirmelidir. Beslendikten sonra 15 dakika kadar uyanık kalan bebekler tekrar uykuya dalacaktır.

3 aya kadar olan bebeklerde; uyku düzeni yavaş yavaş yerine oturmaya başlar. Bebekler 24 saat içerisinde 4 kez gündüz uykusuna dalar ve geceleri ise en az 4-5 kez beslenmek için uyanırlar.

6 aya kadar olan bebeklerde; beslenme şekli daha düzene girer ve karnı daha çok doyan bebekler geceleri 6 saat kesintisiz bir uyku çekebilirler. Bu durum annenin de kendine zaman ayırma şansını artıracaktır.

9 aya kadar olan bebeklerde; uyanık kalma süresi gündüz saatlerinde 3 saate kadar uzayabilmektedir. Gece uykuları beslenme yapılmaksızın olabileceği gibi 1 kez uyanarak beslenme ihtiyacı da karşılanabilir.

12 aya kadar olan bebeklerde; uyku düzeni gündüz tek sefer öğle uykusuna dönebilir. Sosyal açıdan gelişmeye başlayan bebekler bu süreç içinde uyanık kalarak eğlenmeyi tercih edecektir.

2 yaşa kadar olan bebekler; gündüz 2 ila 3 saat arası uyurken geceleri artık uyanmazlar. Uyku ile ilgili olan sorunların çözülmesi tüm ailenin daha sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlayacaktır.

Bebekler büyüdükçe uyku düzeni yerine oturacaktır. Bu aşamada yaşanan yenilikler düzenin bozulmasına neden olabilir. Yeni yatağa alışma süreci bu konuların başında gelir. Gece uykusu esnasında bebeklerin alt temizliği yapılırken mümkün olan en karanlık ortamın seçilmesi ve işlerin hızlı bir şekilde tamamlanması bebeğin uykusunun açılmamasını sağlayacaktır.