Çocuklarda Ateşli Havale

Vücut ısısının normal değerlerin üzerine çıkması basit olarak yüksek ateş olarak değerlendirilmektedir. Ateşin farklı şekillerde ölçülmesi mümkündür. Koltuk altı ve kulak ateş ölçümü için en sık tercih edilen bölgelerdir. Ancak kulak ölçümleri her zaman normal değerden daha yüksek görünebilir. Koltuk altından ölçülen ateşin 37,4 dereceden ve kulaktan ölçülen ateşin 37,8 dereceden daha fazla olması ateş olarak değerlendirilmelidir.

Ateşli Havale Nedir?            

6 ay ila 6 yaş arasında bebek ve çocuklarda ateşli havale geçirme ihtimali daha yüksektir. Ateşin yükselmesine bağlı olarak ortaya çıkan nöbet hali öncelikle anne ve babaların telaşa kapılmasına neden olmaktadır. Hızlı bir şekilde yükselen ateşin ardından da nöbet görülür. Ateşli çocuklarda havale geçirme oranı sadece %1-2 dir. Aile geçmişinde havale geçirmiş çocuklarda bu risk daha yüksek olabilir. Ateş aileleri huzursuz eden en önemli sağlık sorunları arasında ilk sırada yer almaktadır.

Havalenin Belirtileri Nelerdir?

Vücutta ve kollarda kasılma, gözlerde kayma, alt ıslatma ve en önemlisi iletişim kurulamaması nöbet esnasında yaşanan durumlar arasındadır. Birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar uzayabilen nöbetler yerini derin bir uykuya bırakabilir. Aşılardan sonra yükselme eğilimi gösteren ateş, sıradan enfeksiyonlarda da görülebilir. Havalenin sebebi bazen daha ciddi sorunlar olabilir. Bunlar arasında zatürre ve menenjit en sık görülen sorunlardır.

Havale sırasında neler yapılmalıdır?

Ateşli havale sırasında çocuk  hemen yan veya sırtüstü yatırılır. Oksijeni bol  bir odaya alınır veya pencere açılabilir. Kusma veya dilini ısırma gibi bir durum yoksa kesinlikle ağzına herhangi bir şey sokulmaz. Soğuk su veya sirkeli su ile  banyo  yaptırılmaz ve uyandırmak için yüzüne vurulmaz.  112 acil servis aranarak  hastanın hastaneye sevki planlanır ve varsa havale önleyici ilaç makattan uygulanabilir. 

Havalenin Takibinde bizleri neler bekliyor?

Ateşli  havaleler genellikle tedavi  gerektirmez ve yaşla birlikte görülme oranı düşer ve kalıcı  bir zihinsel  veya fiziksel soruna yol  açmaz. Bazı  vakalarda daha ileri testler ve nadiren tedavi gerekebilir. Bu  durum için hekiminizden görüş almanız gerekmektedir.

Vücudun Savunma Sisteminin Bozulması Ateş Yükselmesini Tetikleyebilir

6 ay ila 6 yaş arasında görülen 38 üzerindeki ateşler sorun teşkil etme ihtimaline sahiptir. Ateşe eşlik eden döküntü, kusma, sürekli ağlama derhal doktora başvurulmasını gerektirecek kadar önemli olabilir. Ateşin yükselmesi kadar altta yatan sebeplerin doğru teşhis edilebilmesi önem taşıyan bir konudur. Yükselen ateş belli seviyelere kadar vücudun direnme mekanizmasının iyi çalıştığının da göstergesidir.