Yenidoğan Bakımı ve Beslenmesi


Bebeklerin sağlıklı bir şekilde beslenebilmesinin en doğal yolu anne sütüdür. Sağlıklı büyüyen bebekler yeterli gelişimi de gösterecektir. Emzirme anne ve bebek arasında sosyal ve duygusal bağlanmanın tam olarak oluşmasını sağlayacaktır. Anne sütü ilk 6 ay içinde su dâhil olmak üzere bir bebeğin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu her türlü besini içermektedir. Temiz ve kullanıma hazır bir gıda olması anne sütünün en önemli avantajıdır. Sindiriminin kolay olması bebeklerin yeterli şekilde dışkılamasını sağlayacaktır. Bebeği hastalıklardan korumaya da yarayan anne sütü, aynı zamanda anneyi de pek çok hastalığa karşı avantajlı konuma geçirmektedir.

Anne sütünün en büyük özelliği içeriğinin bebeğin ihtiyaçlarına göre değişebiliyor olmasıdır. Bu düzen çoğunlukla annenin beslenmesinden bağımsız olarak oluşmaktadır.  Bebek doğduğu zaman gelen ilk anne sütü (kolostrum)  protein, vitamin, mineral ve antikorlar açısından zengindir. İlerleyen günlerde ise sütün içeriği yağ artacak şekilde değişikliğe uğrar.

Bebeğin etkili bir emme gösterebilmesi sütün gelişimini sağlayacak ve miktarda artış görülecektir. Doğru teknik ve sık beslenme düzeni sütün de kalitesinde belirgin bir artışın görülmesini sağlayacaktır. Annenin yoğun, moralsiz ve hasta olması süt oluşumunun azalmasına neden olabilir.

Yenidoğan Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlk 48 saat bebek ısısının normalden daha düşük olması son derece normaldir. İlk idrarın doğumdan sonra ilk 24 saat içinde gelmesi beklenmektedir. İlk günler 7-8 kez idrar ve 5-6 kez kaka yapılması normaldir.  Bebek sarılığı etkili beslenmenin yapılamaması durumunda daha çok görülmektedir. Bu durumda bebek anneden ayrılarak fototerapi tedavisi alır. Doğumun ilk haftası %10 kilo kaybı görülebilir.7- 10 gün içinde tekrar doğum  kilosuna ulaşması beklenir.

  • %100 pamuklu kıyafetler tercih edilmeli ve bebek olması gerekenden fazla giydirilmemelidir.
  • Bebeğin bırakıldığı yatakta yastık ve kullanılmayan battaniye gibi eşyalar bırakılmamalıdır.
  • Uygun sıklıkta  banyo yapılması ve ardından da rahatlatıcı masaj yapılması tavsiye edilir.
  • Pişik olmaması için alt temizliğinin gerektiği şekilde yapılması uygundur.
  • Her beslenmeden sonra gaz çıkartılması önerilir. Gaz çıkarma esnasında hafif bir kusma yaşanabilir.
  • Bebeği görmeye gelen herkesin önce ellerini yıkaması son derece önemlidir.